Overvejer du at købe et løbebånd, men ved ikke helt, hvad du skal kigge efter?
Bare rolig, det er helt forståeligt, og der er hjælp at hente. Der er rigtig mange producenter og modeller med mange forskellige funktioner og features, og derfor kan det godt være svært at finde ud af, hvad du skal holde øje med, hvis du vil købe et løbebånd.
Denne guide vil dog hjælpe dig, så du ikke kommer til at købe et løbebånd, som kan meget mere, end du har brug for, og som du har givet en for høj pris for. Den er inspireret af den store guide til løbebånd på Fitness Blog. De ved hvad de skriver om.
Hvorfor skal jeg købe et løbebånd?
Det første du måske umiddelbart tænker er: Hvorfor har jeg brug for et løbebånd?
Et løbebånd er et perfekt træningsredskab til dig, der bl.a. gerne vil:
- opnå et vægttab
- komme i bedre form
- motionere mere
- få mere overskud i hverdagen
- forebygge livstilssygdomme og lignende
Et løbebånd kan have mange formål. Du kan bruge det til at tabe dig, hvis du ikke er helt tilfreds med din krop. Et løbebånd er godt som redskab til at tabe sig, fordi du forbrænder forholdsvis mange kalorier.
Derudover har alle mulighed for at bruge et løbebånd. Overvægtige og lignende kan nemt bruge løbebåndet, fordi det er så simpelt at bruge.
Hvis du blot ønsker at komme i bedre form, kan du også let komme i gang via et løbebånd. Alle kan finde ud af at løbe, og når du løbetræner får du automatisk pulsen op, så du kommer i bedre form.
Nogle løbebånd har indbyggede programmer, så du er sikker på at få trænet nogle intervaller. Intervallerne er i form af op og ned ad bakke samt skiftende tempo. Intervaltræning er mere effektivt end blot at løbe det samme monotone tempo.
Du kommer i bedre form hurtigere og får en stærkere krop af at lave intervaltræning. Det kan godt være, at det er hårdt, men tiden går hurtigere, det er mere motiverende og mere effektivt. Når du kommer i bedre form, vil du have mere overskud i hverdagen og have forebygget en række livstilssygdomme som for eksempel type-2 diabetes.
Det er nemt at løbe på et løbebånd. Du er ikke afhængig af vejret, røde lyskryds eller lignende, og du kan træne helt uforstyrret fra andre mennesker, hvis du vil.
Hvad skal jeg undersøge, når jeg skal købe et løbebånd?
Inden du køber et løbebånd, skal du være opmærksom på, hvad løbebåndet har af funktioner, features, hvordan kvaliteten er, prisen osv.
Det første, du skal gøre, inden du køber et løbebånd, er, at tænke på, hvad løbebåndet skal kunne. Du skal overveje, hvad der er dine behov og vælge et løbebånd ud fra blandt andet dette. Et løbebånd har som nævnt mange funktioner og lignende, og det er kun, hvis du har behov for dem, at det kan være værd at betale ekstra for de funktioner og lignende.
Det, du skal undersøge, når du skal købe løbebånd, er:
- Hvor meget fylder løbebåndet?
- Er løbebåndet komfortabelt?
- Er løbebåndet stabilt?
- Kan løbebåndets motor klare min ønskede maxhastighed?
- Er løbebåndet motiverende – for eksempel med computer, træningsprogrammer og lignende?
- Har løbebåndet de ekstrafunktioner, jeg gerne vil have?
- Hvad koster løbebåndet?
Lad os se lidt nærmere på, hvad du skal undersøge, når du køber et løbebånd.
Hvor meget fylder løbebåndet?
Bor du i en lille lejlighed, hvor der ikke er så meget plads? Så kan det være vigtigt for dig, at løbebåndet ikke fylder så meget. Du kan få løbebånd i forskellige størrelser. Nogle er bredere og længere end andre.
Du skal dog være opmærksom på, at det kan være vigtigt, at løbebåndet har en vis bredde og længde. Hvis løbefladen ikke er bred nok til dig, vil det føles ubehageligt og ikke være komfortabelt. Gå derfor ikke for meget på kompromis med størrelsen.
Nogle løbebånd er foldbare. Det betyder, at du kan folde løbebåndet sammen, så det ikke fylder lige så meget. Det foregår ved, at der trykkes på en knap, og så bliver løbebåndet lidt kortere i længden.
Så hvis du gerne vil spare på pladsen, kan det være en god idé at gå efter et løbebånd, der kan foldes sammen, når du ikke længere skal bruge det.
Komfort
Det skal være komfortabelt at løbe på et løbebånd. Det må ikke være ubehageligt, og du må ikke føle, at du ikke kan løbe ordentligt.
Som nævnt tidligere er størrelsen på løbebåndets løbeflade vigtigt, hvis du gerne vil have god komfort. Dette gælder især, hvis du er lidt ny på et løbebånd. Når du bliver træt eller bare løber endnu stærkere, vil du opleve, at du bevæger dig lidt mere fra side til side.
Det vil betyde, at du rammer siden på løbebåndet, så dit løb bliver forstyrret, og det ikke føles naturligt og komfortabelt.
Stabilt underlag ved løb
Det er også vigtigt, at stabiliteten på løbebåndet er god. Løbebåndet skal kunne holde til, at der bliver løbet på det, uden at det føles som om, at løbebåndet ’rokker’ fra side til side.
Det kan være vigtigt for dig at undersøge, hvad løbebåndet kan klare af maksimalvægt, hvis du er lidt oppe i vægtklasserne. Nogle løbebånd har nemlig en maksimal brugervægt på for eksempel 120 kg., og det vil være ærgerligt, hvis du køber et løbebånd, som ikke kan klare, at du træner på det.
Min ønskede maksimalhastighed
Vil du gerne kunne spurte på løbebåndet? Eller blot løbe en hurtig femkilometer? Hvis du er i god form, kan det være, at du skal undersøge, om løbebåndet har en kraftig nok motor.
Nogle motorer er ’kun’ kraftige nok til, at du kan løbe for eksempel 16 km/t. Hvis du er nybegynder og er klar over, at du ikke løber særlig stærkt, så kan 16 km/t. være rigeligt, men hvis du skal spurttræne eller er i god form, skal du have et løbebånd, der i hvert fald kan klare, at du løber over 20 km/t.
Vær derudover opmærksom på motoren generelt. Hvis motoren ikke er af god kvaltiet, vil der være større sandsynlighed for, at motoren går i stykker efter noget tid. Ligesom med biler er motorer forskellige – også selvom de har samme antal hestekræfter og lignende.
Sørg derfor for at få en god motor, der kan klare din ønskede maksimalhastighed.
Motiverende features – computer, træningsprogrammer og lignende?
Et løbebånd er oftest udstyret med en form for computer eller lignende. Computeren giver dig oplysninger om din træning. Den giver dig data, så du kan følge med i din træning, imens du løber på løbebåndet.
Computeren giver dig data som for eksempel:
- Hastighed
- Tid
- Distance
- Kalorier
- Stigning
- Puls
Det gør træningen mere motiverende og mere effektiv. Du har mere lyst til at træne, når du kan se, hvad du udretter, imens du løber. Du kan se, at du har løbet hele 30 minutter og ikke kun 10 minutter for eksempel, eller du kan se, at du har forbrændt 400 kalorier og derfor gerne må spise en is til dessert om aftenen.
Træningsprogrammer kan også gøre din træning mere motiverende. Nogle computere på løbebånd har indbyggede træningsprogrammer. De motiverer dig og får tiden til at gå hurtigere.
Programmerne giver dig varieret træning, da der skiftes hastighed og stigning automatisk. Din puls kommer derfor også til at stige og falde, imens du træner. Det er også det, der kaldes intervaltræning. Det er den mest effektive og hurtigste metode til at komme i bedre form.
Puls er nemlig en vigtig faktor, når du træner. Nogle computere på løbebånd har pulsmodtager. Det betyder, at du kan tage et pulsbælte på (for eksempel fra Polar), og så vil du kunne følge med i, om din puls stiger eller falder på computeren, imens du træner.
Nogle løbebånd har håndpulsmåling. Det betyder, at du kan holde et bestemt sted, og så vil løbebåndet kunne måle din puls.
Det kræver dog, at du bliver ved med at holde hænderne på dette sted. Hvis du skal løbe hurtigt, kan det være svært at blive ved med at holde hænderne på løbebåndet. Håndpulsmålingen er derfor mest optimal, hvis du kun skal se din puls i kort tid af gangen.
Nogle computere på løbebånd kan også vise meget andet. Du kan for eksempel se fjernsyn, høre radio og lignende på nogle løbebånd.
Ekstrafunktioner
Får du det også hurtigt varmt, når du løber på et løbebånd? Når du løber indendørs på løbebånd, får du ikke noget vindmodstand. Der er derfor ikke noget vindmodstand til at nedkøle dig.
Når du løber indendørs kan du derfor hurtigt komme til svede meget, fordi det bliver varmt. Nogle løbebånd har dog en ekstrafunktion i form af en blæser, som du kan rette til, så den blæser luft på dig, imens du træner.
Nogle løbebånd har også andre ekstrafunktioner som for eksempel en holder til iPad. Så kan du bruge din iPad, imens du træner på løbebåndet. Det kan både være til at se motiverende videoer på for at sætte gang i træningen, men det kan også sagtens være en film eller en TV serie. Til løbeture af lidt længere varighed er det også populært at lytte til lydbøger mens man løber. Der er et stort udvalg af lydbøger hos Mofibo, hvis man har et abonnement, men ellers kan man finde dem på bibliotekernes hjemmeside her.
En ekstrafunktion kan også være, at du kan justere hastigheden og stigningsprocenterne via håndtag på siderne af løbebåndet. Det kan gøre det lettere for dig at justere hastighed og stigningen, hvis du løber hurtigt, fordi det er lettere at komme til de håndtag frem for knapperne på computeren.
Du bør derfor undersøge, hvilke ekstrafunktioner løbebåndet har.
Priser på Hvad koster løbebåndet?
Det sidste du skal tænke over, før du køber et løbebånd, er prisen. Hvor meget koster løbebåndet? Nogle løbebånd koster bare mere end andre. Men generelt hænger pris og kvalitet ofte sammen.
Derudover betaler du ofte for funktioner. Jo mere løbebåndet kan, jo mere koster det også. Du kan undersøge, hvad løbebåndet kan i forhold til det, der står i denne artikel og derefter se, om løbebåndet er den rette pris.
Priserne på løbebånd starter fra et par tusinde kroner og går helt op til over 50.000 kr. for de dyreste.
Prisklasserne på løbebånd er kan inddeles i tre klasser:
- Billig: 2.000-6.000 kr.
- Mellem: 6.000-10.000 kr.
- Dyr: 10.000-50.000 kr.
Du bør overveje, hvor meget du har behov for, og hvad der er dit budget. Har du behov for, at løbebåndet kan foldes sammen, at det har en kraftig motor, der kan holde til 25 km/t, at det har en avanceret computer, hvor du kan fjernsyn, eller er det lige meget for dig?
Hvis du alligevel kun regner med at skulle bruge løbebåndet nogle få gange om måneden og ikke behøves nogle overflødige funktioner, kan du spare mange penge ved at vælge et billigere løbebånd.
Dog vil pris og kvalitet hænge sammen, og du skal derfor ikke regne med, at løbebåndet holder lige så lang tid som et løbebånd i den dyre prisklasse. Hvis du synes, at det er fint, at løbebåndet holder et år eller to, så kan du godt gå efter et billigt løbebånd, men hvis du vil have et løbebånd, der holder mange år, skal du vælge et i mellemprisklassen eller den dyre prisklasse.
Undersøg derfor hvad løbebåndet koster, og hvad det kan, men husk, at kvaliteten og prisen hænger sammen. Da levetiden af et ordentligt løbebånd kan være rigtig mange år kan det bedre betale sig at finansiere et bedre løbebånd over længere tid end at starte med at købe et der er for dårligt, som man så senere må skifte ud.
De mest kendte løbebånd mærker
Masterfit modeller
TP100
TP900
ProForm
Power 595i
Power 995i
Finnlo
Endurance IV
Abilica
Stream TM X
Stream TM XV
Sole
F63 Bluetooth
F85
F85 Bluetooth
TT8
NordicTrack
C 1650
DHZ
X8600
X8900
Spirit
Fitness CT850
SpeedFit
Curved SPT-1000C
Freemotion
t10.8
t10.9 Reflex