Kom-i-form.dk anbefaler: Køb dit kreatin hos Bodylab
- Dansk produceret – så du er sikker på kvaliteten.
- God kundeservice og hurtig levering.
- Billige varer kontra andre producenter.
Du har sikkert hørt skrækhistorier og myter om kreatin. Her opklares myterne mod et af de sikreste kosttilskud, der findes.
Uanset om du anser dig selv som en dovenrad, en afslappet fitness entusiast, eller en dedikeret træningsrotte, har du sikkert hørt om kreatin. Men chancerne for, at du har enten hørt en masse skrækhistorier, eller har hørt mirakelhistorierne omkring vidunderproduktet, der ændrede folks træning for evigt, er store. Historien her vil gå i dybden med reelle fakta.
Du har sandsynligvis fundet dig selv forvirret, når det kommer til dette populære kosttilskud og du er usikker på om det er sikkert for dig at tage. Lad os tage et kig på nogle af de mest fremtrædende misforståelser omkring kreatin. Jeg mener, at når disse fælles myter er afkræftet, vil du se, at kreatin i virkeligheden er et meget sikkert kosttilskud.
Er kreatin et steroid?
Anabolske steroider er syntetiske analoger af det mandlige kønshormon testosteron, og i Danmark er det ulovligt at besidde uden en læges recept. Anabolske steroider skaffes ulovligt på det sorte marked og du kan bestemt ikke gå ind i din lokale kosttilskudsbutik og købe en bøtte med steroider.
Kreatin, på den anden side, er et lovligt kosttilskud, der er bredt og let opnåeligt (selv købmandsforretninger sælger kreatin), og kreatin er ikke et forbudt stof under IOC eller NCAA’s retningslinjer. Kreatin er blevet solgt i årtier og betragtes som ufarligt for raske voksne.
Med hjælp fra kreatin vil brugeren opleve en stigning i styrke, muskulære udholdenhed og muskelcelle volume. Alle disse effekter opstår gennem ikke-hormonelle veje.
Giver kreatin nyreskader?
Som med mange andre tiltag, kan det være nødvendigt at kontakte din læge når du begynder på et kosttilskud. Det skyldes, at kosttilskud kan have dårlig effekt, hvis du i forvejen har dårlige organer eller en anden form for sundhedsmæssig ustabilitet. Flere undersøgelser har dog vist, at kreatin er sikkert til brug hos voksne med sund nyrefunktion, selv når det anvendes på længere sigt.
Eventuelle anekdotiske beretninger om kreatin forårsager nyreskader er meget sandsynligt, at være fra brugere, der var uvidende om en allerede eksisterende helbredstilstand.
Dette er måske den mest fremtrædende kreatin myte blandt sportsfolk. Det er en fejlvurdering, der bliver gentaget så meget, at dem, der ikke forudgående kendskab til kreatin vil antage det som værende normalt og desværre acceptere, at det er faktum.
Giver kreatin muskelkrampe?
Hvis en atlet, der er i gang med en kreatin kur får en muskel krampe, vil de sandsynligvis pege fingre ad deres kreatin brug, når det mest sandsynligt er på grund af manglende hydrering, forkert elektrolyt balance, eller række andre faktorer, der kan resultere i kramper.
I et nyligt og meget stort (næsten 1500 deltagere) studie, havde kreatin tilskud ikke ført til en øget forekomst af kramper blandt sportsfolk. Faktisk led grupperne der indtog kreatin af mindre kramper end dem der ikke gjorde.
I samme ånd, mener mange atleter fejlagtigt, at kreatin vil øge deres risiko for skader. Undersøgelser har imidlertid vist, at kreatin ikke øger sandsynligheden for skade.
Tværtimod faktisk, en undersøgelse foretaget ved hjælp af 72 NCAA Division 1 fodboldspillere som testpersoner har fundet ud af, at atleterne, der supplerede med kreatin oplevede færre muskelkramper, muskelstivhed, muskel stammer, dehydrering og samlede skader.
Måske endnu mere interessant er en undersøgelse fra 2001, der viste, at kreatin tilskud fremskyndede udviklingen af resultater ved et rehabiliteringsprogram efter immobilisering (en skade hvor en legemsdel har været ude af brug)
Konklusion:
De få myter jeg har dækket er bare de mest udbredte du finder i dag, men der er helt sikkert flere du vil støde på, hvis man ser en lille smule dybere. Forhåbentlig har jeg opfordret dig til at tage alt overdrevent negativt du hører om kreatin med et gran salt fra nu af.
Jeg vil opfordre dig til altid opsøge legitim videnskabelig litteratur, når det kommer til kreatin eller anden kosttilskud. Stol ikke på de personlige anekdoter fra venner, kolleger, fitness-entusiaster, coaching personale osv. Stol på publiceret forskning. Vær mistænksom over for alle underlige påstande, du hører, hvad enten de er negative eller positive.
Mens jeg har valgt at fokusere på at afkræfte de negative myter omkring kreatin, er det modsatte også stærkt gældende hvilket skyldes industrien. Husk, kreatin er ikke et steroid, så forvent ikke steroid-lignende resultater, uanset hvor ophøjede producentens anprisninger kan være.
Leave a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.