Ægge protein
[afp id=”33″]
Hvad er ægge protein?
Ægge protein er fremstillet af æggehvider. Det er en fedtfri proteinkilde med ekstremt højt proteinindhold. Derudover er det også en god kilde til protein, fordi det har en komplet sammensætning af essentielle aminosyrer, forgrenede aminosyrer (også kendt som BCAA) og glutamin. Når det kommer til kvaliteten ligger ægge protein i toppen sammenlignet med andre protein kilder. Derudover er æg ikke et mælkeprodukt og kan derfor indtages af folk som er laktose intolerante eller følger nogle kost principper som forbyder indtag af mælkeprodukter (eksempelvis Palæo)
Hvilke fødevarer indeholder ægge protein?
Ingen andre fødevarer end æg har den samme aminosyre profil. Problemet ved at indtage store mængder af æg er, at ægge blommen indeholder meget fedt. Hvis man indtager ægge protein i pulverform fjernes dette problem. Samtidig forbedres smagen sammenlignet med at indtage rå æggehvider, hvilket nogle også benytter sig af.
Kan ægge proteins effekt dokumenteres?
For at bevise fordelene ved indtagelse af ægge protein udførte Ball State University en undersøgelse, der forsøgte at forhindre overtræning af 17 trænede individer ved at supplere med ægge protein dagligt. I fire uger gennemførte testpersonerne træningsprogrammet, hvor de løftede mere end normalt. Halvdelen af personerne tog ægge protein. Den resterende andel tog placebo.
De personer der fik protein tilskud dagligt havde flere målbare positive reaktioner. Blandt andet niveauer i testosteron og hæmoglobin i forhold til dem, der fik placebo. Undersøgelsen viste, at indtagelse af store mængder æggeprotein forhindrede symptomerne overtræning og katabolisme (muskelnedbrydning).
Biologiske værdi af ægge protein vs andre proteinkilder
Biologisk værdi, eller BV, er et mål for effektiviteten af et protein og hvordan det kan optages og bruges af kroppen til vækst – jo højere tal, desto højere virkningsgrad. Æg protein sætter standarden med en BV der ligger på 90-100 og antages at være en af de mest let anvendelige proteinkilder for kroppen.
Bivirkninger?
Hvis du har æg allergi, bør du ikke tage noget pulver indeholdende ægge protein. Hvis du ikke har det, så har produkterne ingen negative bivirkninger.
Dosering?
Som alle andre protein tilskud kan du indtage ægge protein på flere tidspunkter:
– Efter træning
– Mellem dine måltider
– Under dine måltider for at forbedre fordelingen af makronæringsstoffer.
Det er normalt at indtage mellem 30-40g af gangen. Man kan enten blande det op med vand, mælk eller en anden form for væske.