Selvom ens hjerne og krop ikke fungere optimalt, har man stadig bruge for jævnligt at være fysisk aktiv. Psykisk syge og senhjerneskadede har altså i lige så høj grad brug for fysiske aktiviteter og fysisk stimulering, som raske mennesker har. Er du pårørende til eller bekendt med en hjerneskadet eller psykisk udsat person, så er det værd at overveje, hvilken effekt fysisk aktivitet kan have på sygdommen. En undersøgelse fra WHO har forudset, at ca. 20 % af befolkningen udvikler en psykisk sygdom i løbet af deres liv. En mindre procentdel af denne er personer, der enten er født hjerneskadet eller bliver senhjerneskadet i løbet af livet. Flere både danske og udenlandske undersøgelser har vist, at fysiske aktiviteter kan forebygge forskellige psykiske lidelser som depression, angst, skizofreni og andre lidelser.
Dette betyder også, at fysisk aktivitet påvirker patienters mentale lidelser positivt. Dette gælder også senhjerneskadede og personer med forskellige former for sindslidelser. En udfordring er at engagere de psykisk syge personer til at lave fysisk aktivitet. I Danmark findes der forskellige botilbud, der har taget udfordringen op, og forsøger at implementere de fysiske aktiviteter i de psykisk syge patienters hverdag. Et eksempel på sådan en institution er Solskrænten, der er et botilbud for hjerneskadede, senhjerneskadede og andre personer med psykiske lidelser.
Fysisk aktivitet skal være en del af botilbud for hjerneskadede
Botilbuddet Solskrænten er et af de botilbud for hjerneskadede og psykisk syge, der er i Danmark, hvor der er øget fokus på fysisk aktivitet og sundhed for beboerne. Der er ingen grænser for, hvem der kan deltage. Der bor alt fra helt unge til ældre mænd og kvinder, og tilbuddet om fysiske aktiviteter gælder for alle.
På botilbuddet for hjerneskadede og psykisk syge som dette, kan de fysiske aktiviteter være helt simple, som at være med til at lave mad hver dag eller et par gange om ugen, og herudover også komme med ud at handle ind til madlavningen. Sådan en aktivitet kan være for beboere, der ikke er i stand til at dyrke de lidt mere energikrævende aktiviteter, men som ikke ønsker at sidde stille på værelset eller i fællesrummet dagen lang. De fysiske aktiviteter for hjerneskadede og psykisk syge beboere kan også være mere energikrævende aktiviteter, som forskellige ture ud af huset. Dette kan for eksempel være ture til stranden om sommeren, hvor beboerne kan få lov at bade og spille bold. Botilbuddet Solskrænten tager for eksempel også på en årlig tur til Egeskov marked, hvor beboerne kan få love at gå rundt en hel dag og handle i boderne.
Fysisk aktivitet er godt for hjerneskadede og psykisk syge
Mange botilbud for senhjerneskadede og psykisk syge fokuserer også på fitnessaktiviteter i motionsrum for de beboere, der gerne vil og er i stand til at brænde en masse energi af. Der er også aktiviteter, for dem, der har interesse i noget specielt. For eksempel tilbyder botilbuddet for hjerneskadede Solskrænten, at beboerne kan arbejde på deres knallertværksted eller i fremtiden i et nyt drivhus. På denne måde får de hjerneskadede og psykisk syge stimuleret deres interesser, samtidig med at de får rørt sig.
Det er altså værd at overveje et botilbud, hvor fokusset ligger på de fysiske aktiviteter for beboerne. Fysisk aktivitet for hjerneskadede og psykisk syge øger nemlig både den fysiske og psykiske velvære hos beboerne, og samtidig mindsker det også risikoen for at udvikle eller forværre den psykiske lidelse.
Leave a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.