En motionscykel er en rigtig god måde at få trænet på, da motionscyklen både er skånsom og motiverende. Den kan bruges af næsten alle. Dette gælder stort set uden niveau, alder og køn. Hvis du har særlige behov, findes der ligeledes motionscykler til dette.
De fleste af os ved, at det er vigtigt at dyrke motion. Vi skal huske at træne minimum 30 minutter om dagen – og meget gerne mere. cyklen et fantastisk træningsredskab til at få klaret den daglige træning.
Træning på en træningscykel får din puls til at stige, så du forbrænder flere kalorier, og du dermed kan tabe dig, hvis du ønsker dette.
Derudover vil du efter træningen mærke den gavnlige effekt af endorfinerne, der bliver udløst i hjernen. Endorfinerne, som du får efter træning, gør, at du bliver gladere, lykkeligere og føler mere overskud end før du træner.
Det er også derfor, at man efter træning får en fantastisk fornemmelse, og selvom man måske syntes, at det var lidt hårdt, så tænker man alligevel: ”Hold k***, det var fedt – jeg gjorde det sgu!”
På den lange sagt vil træning ligeledes holde mange livsstilssygdomme af vejen. Det er derfor rigtig vigtigt, at du tænker over, om du får trænet nok.
Nogle af de gode effekter ved at træne er derfor:
- Du kan lettere opnå et vægttab, da du forbrænder kalorier
- Du bliver gladere og lykkeligere efter træning på grund af endorfinerne
- Du kommer i bedre form og får derfor mere overskud i hverdagen
- Du forebygger mange livsstilssygdomme
Indhold
Hvorfor er motionscyklen god til træning?
Ja, træning er rigtig vigtig. Men der findes mange måder at træne på. En af de gode måder at få trænet på, er på en træningscykel.
Motionscyklen har mange fordele. Det er for eksempel:
- Den er komfortabel og skånsom,
- den er nem at tilpasse,
- den er motiverende,
- du behøves ikke skulle ud af døren for at træne, og
- du er ikke afhængig af vejret, da du kan træne indendørs i hjemmet
En motionscykel er et indendørs træningsredskab, hvor du kan lave de samme bevægelser, som hvis du cykler udenfor. Den kaldes også i daglig tale for en kondicykel – men er dog ikke det samme, som en spinningcykel (læs længere nede i guiden om forskellen).
Du kan typisk justere din cykel, så den passer til dig. Motionscyklen er kendt for at være komfortabel og skånsom.
Derudover er der normalt også et display eller en form for ’computer’ påmonteret styret. Det gør, at du bedre kan følge med i din træning og holder dig mere motiveret.
Man kan nemlig normalt tænke, at det er kedeligt at cykle. Men når du hele tiden kan følge med i, hvor hurtigt du cykler, dine omdrejninger, din distance, hvor lang tid du har cyklet, dine forbrændte kalorier osv., gør det, at du ikke føler, at det er lige så kedeligt. Din træning bliver mere spændende, og tiden går lidt hurtigere.
De bedre motionscykler har derudover typisk også nogle indbyggede træningsprogrammer, som du kan vælge at køre. Det betyder, at du kan vælge, at den selv skal justere, hvornår det skal være hårdt, og hvornår det skal være nemt, og du sikrer dig derfor, at du får pulsen op, så du kommer i bedre form.
Træningsprogrammerne på motionscyklen motiverer dig til at træne mere og hårdere. For hvis der er en bakke i træningsprogrammet, er sandsynligheden for, at du kører hele vejen op ad bakken uden at give op større, end hvis du selv kunne justere belastningen.
Med en indendørs cykel kan du ligeledes klare træningen derhjemme. Du behøves ikke engang at skulle ud af døren! Du kender måske det svære ved at skulle slæbe sig selv ud af døren for at træne. Det problem er løst ved at have en cyklen i hjemmet.
Når du har en motionscykel, er du heller ikke afhængig af vejret. Selvom det øsregner, eller der er snestorm, kan du stadig få trænet.
Motionscyklen er komfortabel og skånsom
I forhold til for eksempel løbebånd og spinningcykel, er motionscyklen mere komfortabel og skånsom.
Når du løber på løbebånd, belaster du knæ og ryg. Hver gang du tager et skridt, giver det et ’stød’ op igennem kroppen. Derfor oplever mange også, at de får knæskader eller lignende ved at løbe på løbebånd. At løbe på løbebånd er hårdere og kan være mere demotiverende, fordi det ikke er så sjovt, hvis man skal gå fremfor at løbe eller lignende.
Motionscyklen er lavet til, at det skal føles rart at dyrke motion. Den har et bredt og blødt sæde, der passer på din bagdel. Der er typisk et styr, der er stort og bøjer sig i forskellige former. Det giver dig forskellige holdemuligheder om styret, så du kan holde på den måde, der er mest komfortabel for dig.
Motionscyklen er særdeles velegnet til for eksempel overvægtige, gravide og ældre, fordi den er så skånsom mod dine led og muskler, men sikrer samtidig, at du får de gavnlige effekter af træning.
Hvad skal man kigge efter, når man køber en cykel til træning?
Markedet for motionscykler kan være lidt af en jungle. Der findes mange producenter og mange forskellige modeller med mange forskellige funktioner og priser. Men vi skal nok guide dig igennem de forskellige funktioner, og hvad du skal tænke over.
Det første, du skal gøre op med dig selv, er: ”Hvad er mit behov ved køb af en kondicykel?”. Du skal gøre dig nogle overvejelser om, hvad netop din model skal kunne. Hvis det for eksempel er fuldstændig lige meget for dig, om der er pulsmåling, kan du spare nogle penge ved at købe en cykeltræner uden pulsmåling. En anden faktor er nemlig dit budget. Hvor meget ønsker du at give for en motionscykel?
Når du har tænkt over dit behov, skal du kigge på motionscyklens features og funktioner. Der er en guide på fitnesspro.nu.
Når du skal købe motionscykel, du skal være opmærksom på disse ting, som også vil blive uddybet længere nede:
- Saddel
- Pedaler
- Styret
- Drikkedunkholder
- Svinghjul
- Bremsen/belastningen
- Display/computer og dets funktioner
- Indstillingsmuligheder
- Belastningsmuligheder
- Robusthed og stabilitet
- Design
- Transportmuligheder
- Pulsmåling
- Prisen
Sadel
Når du undersøger markedet, er det vigtigt, at du er opmærksom på sadlen. Du skal først og fremmest tænker over, hvilken sadel du ønsker. Skal sædet være hårdt eller blødt? Skal det være bredt eller smalt?
De fleste sadler er forholdsvis brede og bløde. Hvis du foretrækker en smal og hård sadel, skal du nok prøve at kigge efter en spinningcykel frem for en motions-/træningscykel. Du kan læse mere om forskellen på en motionscykel og en spinningcykel længere nede i denne guide.
Nogle motionscykler varierer dog også i sadlerne. Nogle modeller har valgt at have lidt hårdere eller lidt blødere sadel end normalt, hvilket kan være svært at se på billederne. Dog vil producenten nævne det under modellen.
Hvis du ikke ved, hvilken type sadel, du foretrækker, kan det anbefales at starte med at prøve med en almindelig sadel. De fleste sadler er ’standard’-sadler, der er tilpas komfortable og bløde, uden du føler, at du ”synker” ned i sadlen og forhindrer dig i at bevæge dig.
Pedaler
Pedalerne på en motionscykel er pedaler til almindelige sko, men oftest med en gummirem eller lignende, der spænder rundt om forsiden af skoen. Nogle billige modeller har sparet remmen væk. Hvis det er lige meget for dig, kan du spare de penge på det, men hvis du planlægger at bruge cyklen mere end blot et par gange om måneden, kan det anbefales at kigge efter pedaler med en rem til at fastholde skoen.
Remmen gør, at du ikke behøves nogen speciel sko for at kunne bruge motionscyklen. Du kan let bruge pedalen, men samtidig kan remmen hjælpe dig til at holde skoen fast. Remmen justeres, så remmen sidder rundt om skosnuden og holder skoen fast.
Det er en fordel for dig, fordi du også kan trække en lille smule op, når du cykler, og du bruger dermed flere muskler, som du styrker og vedligeholder.
Derudover er det også federe, at skoene sidder lidt fast, når du cykler, da det er mere kontrollabelt for dig. Især hvis du for eksempel vil cykle stærkt.
Styret
Styret på en motionscykel kan variere lidt. Styret kan normalt ikke justeres frem og tilbage og op og ned. Det er derfor vigtigt, at du vælger en motionscykel med forskellige holdemuligheder, så du har mange muligheder for at vælge mellem, hvor dine hænder skal holde fast i styret.
Du skal derfor kigge efter et styr, hvor der både er mulighed for at holde højt oppe, langt nede, langt fremme og langt tilbage. Nogle styr er kun formet som en hestesko uden at kunne holde frem eller tilbage. Det kan også være, at det er fint, hvis du ikke er så sart med, om man kan holde hænderne langt fremme eller langt tilbage. Men det anbefales, at du tænker over dit behov og måske bruger de ekstra penge på at få et ordentligt styr.
Drikkedunkholder
Når man træner får man varmen, og man begynder måske at svede lidt, så kroppen kan komme af med varmen. Det betyder, at du taber noget væske. For at holde dig i væskebalance, så du ikke dehydrerer og kommer til at føle dig utilpas, er det vigtigt, at du husker at drikke massere væske.
De fleste motionscykler tager højde for det ved at have en drikkedunkholder. Det er en holder til din drikkeflaske. Det er vigtigt, at motionscyklen har en drikkedunkholder, og du nemt kan komme til den uden at skulle stoppe med at træde og lignende.
Svinghjul
Svinghjulet er et hjul, der drejer rundt, når du træder i pedalerne. Når du skruer op for modstanden, er det fordi, der kommer mere modstand på svinghjulet (typisk ved en magnetbelastning). Nogle modeller praler med et særligt tungt svinghjul, som skulle være ekstra godt.
Men er det vigtigt, at svinghjulet er tungt?
Det kommer faktisk an på, hvor hårdt du kan træde. Langt de fleste motionscykler har et tilpas tungt svinghjul. Svinghjulet er afgørende for, hvor ’smooth’ følelsen er. Hvis svinghjulet er for let, kan det føles som om, at det ’hakker’ i det, når du kører rundt, og at pedalerne ikke følger med. Følelsen når du træder i pedalerne skal helst være ren, jævn og rundt hele vejen igennem trådet.
Hvis du vil være have en ordentlig træningsoplevelse, skal du vælge et svinghjul, der vejer 8 kg. eller derover. Hvis du er i god form og i forvejen dyrker motion, kan det anbefales, at du kigger efter et svinghjul, der er endnu tungere.
Bremsen/belastningen
Som nævnt er der en bremse, der støder mere på svinghjulet, jo mere du skruer op for belastningen/modstanden.
Hvis bremsen er af dårlig kvalitet, vil det påvirke følelsen af dit tråd, når du træder i pedalerne. Ligesom ved et for let svinghjul vil en dårlig bremse give en ’hakkende’ fornemmelse, der er ujævn og ubehagelig. Hvis du er i god form og kan træde hårdt, er det vigtigt, at du vælger en motionscykel med en god bremse.
Pris og kvalitet hænger oftest sammen, når man kigger efter en god bremse. Hvis du vil være sikker på, at få en god bremse, kan det bedst betale sig at betale lidt ekstra for motionscyklen.
Display/computer
De fleste motionscykler har et display eller en form for ’computer’ ved styret. Du skal gøre op med dig selv, hvor vigtigt det er, og hvor meget du i givet fald skal kunne se på computeren.
Du skal vælge, om du for eksempel skal kunne se:
- Hastighed
- Omdrejninger
- Tid
- Distance
- Puls
- Kalorier
- Watt/energiforbrug
Det er individuelt, hvor meget man føler, at man har brug for at kunne se. Mange har det dog sådan, at jo mere man kan se, jo mere motiverende er det, fordi man bedre kan følge med i ens træning.
Motionscykler, der for eksempel kan vise puls, er dog lidt dyrere end dem, som ikke kan vise puls. Hvis du har behov for en motionscykel, der kan vise puls, skal du derfor være opmærksom på, om det er en funktion, som motionscyklen har.
Nogle motionscykler har også indbyggede programmer, som kan styres via displayet/computeren. De indbyggede programmede sørger for, at du får pulsen lidt op, men samtidig også får pulsen lidt ned. Det er det, man kalder intervaltræning, som sikrer, at du kommer i bedre form. En anden fordel ved intervaltræning er også, at du har en større efterbrænding, det vil sige, at du forbrænder flere kalorier selv efter, at du er stoppet med træningen.
De indbyggede programmer har ligeledes en meget motiverende effekt, da tiden går hurtigere.
Indstillingsmuligheder
Det er vigtigt, at du kan indstille din cykel, så den passer til dig. Hvis du ikke tilpasser den til dig, risikerer du at få skader, og du får ikke det optimale ud af din træning.
Du skal som minimum have en kondicykel, der kan indstille højden af sadlen. Det er ligeledes en fordel, hvis du kan indstille sadlen frem og tilbage, så du kommer tættere eller længere væk fra styret samt flytter vægten frem eller tilbage over pedalerne.
Højden på sadlen skal være sådan, at du har et let bøj i knæet på cirka 15 grader, når du har pedalen længst væk.
Det kan være en fordel at komme tættere på styret, hvis du har rygproblemer, eller får ondt i lænden. Hvis du har sådanne problemer, skal du kigge efter en motionscykel, hvor du kan rykke sædet frem.
Belastningsmuligheder
Normalt kan belastningen enten styres ved en manuel bremse. Dette er for eksempel det mest normale på spinningcykler, hvor der er en ’rund’ skrue, og jo mere du skruer på den, jo mere belastning kommer der.
På motionscykler styres belastningen normalt via computeren på styret eller nogle knapper på displayet ved styret. Når du gør dette, kan du som oftest også se en form for ’belastningsgrad’ – normalt tal fra 1-25 eller lignende.
Det har en motiverende effekt, at du kan se, hvor meget belastning du har på. Med en manuel bremse, hvor du selv skruer, kan du ikke følge lige så godt med i, hvor meget belastning, du har på.
Det kan derfor anbefales, at du vælger en motionscykel, hvor belastningen styres via computeren/knapper ved displayet.
Robusthed og stabilitet
Når du skal vælge den rigtige miodel, er det vigtigt, at cyklen er robust og stabil. Det er vigtigt, at motionscyklen står fast og solidt på gulvet og ikke rokker fra side til side, når du træder til. Du kan kigge efter en motionscykel, hvor ”fødderne” på motionscyklen kan indstilles, så du er sikker på, at den står stabilt og ikke vælter eller lignende.
Det er også vigtigt, med en høj robusthed, så den kan klare belastningen og fugten, som den bliver udsat for. Her hænger pris og kvalitet oftest sammen. Jo billigere en motionscykel du vælger, jo større sandsynlighed er der for, at den går i stykker.
Design
Design er selvfølgelig en smagssag, og det kan være individuelt, om man synes, noget er pænt eller grimt.
Når du køber en cykel til hjemmebrug, skal du tænke på, at den kommer til at stå i dit hjem. Tænk også over, at det kan være, at gæster og lignende, der kommer på besøg hos dig, måske også kommer til at se motionscyklen, medmindre du har mulighed for at gemme den helt væk.
Køb derfor en mdeol i flot design, som du selv synes er pæn.
Transportmuligheder
Hvis du overvejer at flytte ofte rundt på din motionscykel, skal du kigge efter en cykel med transportmuligheder.
Det kan være, at du ved, at du kommer til at gemme motionscyklen lidt af vejen, når du ikke skal bruge den. Men hvis du skal flytte en 50 kg. tung motionscykel flere gange om ugen, ender du med at få en rygskade, hvis der ikke er gode transportmuligheder på den.
Hvis du derimod ved, at du ikke kommer til at flytte så meget rundt på din motionscykel, er dette ikke et afgørende punkt for dig.
Transportmuligheder kan være, at der er nogle små hjul på fødderne på motionscyklen, så hvis du ”vipper” cyklen lidt op i den ene side, kan du bedre skubbe den derhen, hvor du vil have den. Det gør det meget nemmere at flytte en tung motionscykel.
Pulsmåling
Nogle modeller har den feature, at den kan måle din puls, altså hjerteslag pr. minut. Dette kan enten ske ved, at du holder et bestemt sted på styret eller ved, at du tilkobler en pulsmåler, som du har om brystet.
Jo højere din puls er, jo hårdere føles det for dig. Hvis du kender din makspuls, kan du se, hvor tæt du er på ikke at kunne presse dig selv mere. Du kan finde din maksimalpuls ved at tage en makspuls-test, som kan gøres på flere forskellige måder.
Hvis du vil have virkelig effektiv træning, vil det være en rigtig god idé med en pulsmåler. Det mest effektive vil være at lave intervaller, hvor du ved, hvad du skal ligge på af puls. Nogle intervaller kan for eksempel være, at du tre gange skal ligge 10 minutter ved puls 150-160 adskilt af 5 minutters pause.
Brugen af en pulsmåler giver dig mulighed for at sikre at du virkelig rammer din maksimale ydelse. Jo hårdere du træner, jo vigtigere er det dog samtidig at du sørger for at restituere ordentligt mellem dine træningssæt. Sørg for at du får nok søvn, og at du får nok vand og mad til at dække kroppens behov.
Prisen
Der findes motionscykler i alle prisklasser. Du skal overveje, hvor meget du vil give for din motionscykel.
Et typisk spørgsmål er: ”Hænger pris og kvalitet sammen?”
Når du køber motionscykel er der visse dele, hvor pris og kvalitet hænger sammen som for eksempel robustheden, bremsen og svinghjulet.
Hvis du ikke kan træde så hårdt og alligevel ved, at du er i dårlig form, så behøves en god bremse og et godt svinghjul ikke være afgørende for dit valg af motionscykel. Dog skal du heller ikke forvente, at cyklen holder så lang tid, hvis du køber en billig udgave.
Prisen hænger oftest også sammen med antal funktioner. Jo flere funktioner, målinger, data og lignende, jo dyrere er motionscyklen også. Tænk derfor over, om du vil komme til at bruge funktionerne eller ej og vælg din kondicykel ud fra dette.
Kan man købe en brugt spinningcykel?
Det vil næppe overraske nogen, at der er en stor mængde danskere, som i januar måned sætter sig for at de i det kommende år skal træne mere end i det forgangne år.
Det resulterer ofte i indkøb af dyre og lækre træningsredskaber, som for eksempel en spinningcykel til hjemmebrug. Når hverdagen så melder sig, og cyklen har stået ubenyttet hen et halvt års tid, begynder de at dukke op i Den Blå Avis. Der vil altså typisk være rigtig meget at spare ved at købe brugt. Særligt fordi mange af de træningsredskaber som sælges brugt i er næsten ny stand. Du kan altså får en stort set ny cykel for typisk 50-75 procent af nyprisen.
Hvad er forskellen på en motionscykel og en spinningcykel?
Umiddelbart kan det være svært at se, men der er forskel på en motionscykel og en spinningcykel, og der er både fordele og ulemper ved begge dele. Du skal gøre op med dig selv, hvad du har brug for.
En motionscykel er mere komfortabel og skånsom. Den er lavet til, at alle kan benytte den – unge som gamle, store som små, folk i god form og folk i dårlig form, overvægtige og normalvægtige.
En spinningcykel er derimod lavet til folk, der ofte dyrker motion og ikke har problemer med ryggen, lænden, knæene eller lignende. På en spinningcykel sidder man mere ’aggressivt’, da man sidder mere som på en racercykel, og sædet er også anderledes. Hvis du sidder mange timer på spinningcyklen, får du ikke lige så ondt i bagenden, fordi sadlen ikke har lige så stor berøring med bagenden.
Spinningcyklen er ligeledes anderledes ved, at svinghjulet er tungere og er forbundet med kæde eller rem til pedalerne. Det føles derfor mere realistisk og mere som om, at du kører udendørs, når du kører på spinning, men du kan til gengæld heller ikke holde frihjul på spinningcyklen, som du kan på en motionscykel. Det skyldes, at der er det, man kalder fast nav, som gør, at så længe svinghjulet kører rundt, kører dine pedaler også rundt.
Motionscyklen har indbyggede programmer samt display, der kan motivere dig mere, mens en spinningcykel ofte ikke har dette. Hvis spinningcyklen har et display, er det ofte begrænset, hvor mange data den viser, da spinningcyklen er beregnet til spinning, hvor der er en instruktør, der fortæller dig, hvad du skal gøre.
De største forskelle på motionscyklen og spinningcyklen er:
- Almindelige pedaler med en enkelt rem >< klikpedaler eller pedaler med mange remme
- Frihjul >< fast nav
- Indbyggede programmer >< ingen programmer
- Bredt og blødt sæde >< smalt og hårdt sæde
- Indstilling kun af sadel >< indstilling oftest både sadel og styr
- Indstilling af belastning via computer/display >< indstilling via manuel belastningsknap
Vælg efter behov og formål med din træning. Skal du have en indendørs cykel, der minder mest mulig om en udendørs racercykel, hvor antal funktioner ikke er afgørende, så kan du vælge spinningcyklen, mens hvis du går mere efter komfort og motivation, kan du vælge motionscyklen.
De mest solgte modeller i Danmark
Abilica
WinMag Cruise
Stream UB VIII
Stream Voyage
Stream Adventure
Premium UB
Masterfit
TP200
TP900
Finnlo
Varon XTR II Ergometercykel
Sole
B74
Life Fitness
C3 Go
Impetus
IV 6500am
Spirit Fitness
CU800
Freemotion
U8.1
U10.2
Schwinn
Airdyne AD6
Airdyne AD8 Pro