Kroppen har 3 byggesten: protein, kulhydrat og fedt. Hver byggesten har forskellige egenskaber og et korrekt sammenspil mellem disse byggesten er essentielt for, at menneskekroppen kan arbejde optimalt.
Protein:
Proteiner er lange kæder af aminosyrer. Der findes 20 aminosyrer, hvoraf 8 af dem er essentielle. Det vil sige, at vi skal have 8 af dem igennem vores kost. Proteiner anses af mange, som det vigtigste næringsstof i forhold til træning, og det er ikke uden grund. Det er proteiner, der bruges, når kroppen restituere og skal opbygge de muskelvæv, som er nedbrudt under træning. Udover dette har proteiner også en række gode egenskaber som for eksempel at styrke immunforsvaret. 1g protein indeholder 4 kalorier og man skal som hovedregel sigte efter 2,5g protein pr. kg. kropsvægt om dagen, hvis man træner.
Gode kilder til protein er forskellige former for kød; fjerkræ, oksekød, svinekød, magre og fede fisk eller mælkeprodukter; ost, mælk, fromage frais eller æg. Mange grøntsager indeholder en del protein, her skal man dog være opmærksom på, at de oftest ikke indeholder alle de nødvendige aminosyrer.
Fedt:
Mange der vil tabe sig, tror fejldelagtigt, at man skal undgå fedt, fordi mængden af fedt de spiser, er direkte skyld i størrelsen af fedtdepoter på kroppen. Dette er ikke tilfældet.
Fedt er vigtigt, fordi cellevæggene består af fedt, hormoner dannes ud fra fedt osv. Det er derfor en kæmpe fejl, hvis man undlader at indtage fødevarer, bare fordi de indeholder fedt. Der findes tre forskellige former for fedt; mættede, monoumættede og polyumættede. Det er de polyumættede, som man skal sigte efter, mens det er de mættede, man skal holde sig fra. 1g fedt indeholder 9 kalorier og man skal som hovedregel sigte efter ca. 1g sundt fedt pr. kg. kropsvægt om dagen.
Gode kilder til fedt er forskellige former for fisk; makrel, laks eller forskellige former for nødder og planteolier; hørfrø-olie og rapsolie samt avocado. Dårlige kilder til fedt er forskellige former for fede mælkeprodukter; fløde, smør og fede kødprodukter; flæsk, leverpostej osv.
Kulhydrat:
Kulhydrater er kroppens primære energiressource. Der findes flere forskellige typer af kulhydrater; mono-sakkarider, di-sakkarider og poly-sakkarider. Mono-sakkariderne er sukkerarter, mens poly-sakkariderne er stivelse og kostfibre. I kostsammenhæng er det klart bedst at få flest poly-sakkarider. Man regulerer ofte på kulhydratindtaget afhængigt af, om man vil tabe sig eller tage på. Dette skyldes, at kroppen har brug for en hvis mængde protein og fedt ligegyldigt hvad.
Gode kilder til kulhydrat er forskellige former for grønsager. Der findes også andre kulhydratkilder som f.eks. brød, pasta, ris, gryn, frugt osv.
Dårlige kilder til kulhydrat er de fødevarer der fyldt med sukker, som f.eks. kager, slik, morgenmadsprodukter osv.
Konkrete eksempler:
Det kan virke lidt uoverskueligt med alt den information. Så nu tager vi udgangspunkt i nogle konkrete eksempler. Metoden er den samme for andre personer, værdierne skal bare ændres.
Person A:
Vægt: 70kg
Gram protein om dagen: (70kg*2,5g protein pr. kg) = 175g protein
Gram fedt om dagen: (70kg*1g fedt pr. kg) = 70g fedt
Kalorier fra protein: (175g*4 kalorier pr. gram) = 700 kalorier
Kalorier fra fedt: (70g*9 kalorier pr. gram) = 630 kalorier
Person B:
Vægt 110kg
Gram protein om dagen: (110kg*2,5g protein pr. kg) = 275g protein
Gram fedt om dagen: (110kg*1g fedt pr. kg) = 110g fedt
Kalorier fra protein: (275g*4 kalorier pr. gram) = 1100 kalorier
Kalorier fra fedt: (110g*9 kalorier pr. gram) = 990 kalorier
Det var det vi kunne finde ud af i denne omgang. Eksemplerne vil blive taget op igen senere i guiden.
1 Kommentar
[…] De tre byggesten → Protein, kulhydrat og fedt […]